Zelenszkij futása, avagy nem működik a 21. századi Canossa járás?

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az utolsó pillanatban - érdemi indoklás nélkül - lemondta az amerikai törvényhozókkal tartandó magas szintű tájékoztatót az ország jövő évi amerikai finanszírozása körüli patthelyzet közepette.

A szenátusban és a képviselőházban tervezett virtuális megjelenések kedden kezdődtek volna, a több mint 60 milliárd dollár támogatás megszavazásáról szóló üléseken.

Néhány napja vezető ukrán tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy az Oroszország elleni háború elvesztésének veszélye fenyeget, ha nem hagynak jóvá több amerikai katonai támogatást.

Chuck Schumer szenátusi elnök nem adott magyarázatot arra, hogy miért nem jelent meg Zelenszkij, de gyaníthatóan a demokraták felső vezetése tanácsolta neki, hogy ezt tegye.

Az ukrán vezetőnek videón kellett volna megjelennie a szenátorok számára tartott nem sajtónyilvános tájékoztatón, amelyet vezető amerikai tisztviselők tartottak volna. A találkozót megtartották, de a segélycsomagról szóló megbeszélések hamarosan káoszba fulladtak.

Zelenszkij kabinetfőnöke, Andrij Jermak korábban kedden azt mondta, hogy az ukrán vereség "nagy kockázata" áll fenn az Egyesült Államok további támogatása nélkül.

Jermak vészjósló értékelését alig néhány órával Zelenszkij tervezett, majd lemondott megjelenése előtt adta.

Ukrajna washingtoni nagykövetsége nem válaszolt azonnal a BBC kérdésére, amely további magyarázatot kért a lemondásra.

A Fehér Ház újfent további támogatást sürgetett Ukrajnának. Az amerikai kongresszus azonban még mindig nem jutott közel egy kompromisszumos kiadási csomagról szóló megállapodáshoz, amely segítené a háborús erőfeszítések finanszírozását.

"Kifogytunk a pénzből - és majdnem kifutunk az időből" - írta Shalanda Young, a Fehér Ház költségvetési igazgatója a republikánus és demokrata vezetőknek címzett, hétfőn közzétett levelében.

Arra figyelmeztetett, hogy ha a kongresszus nem hagyja jóvá az év vége előtt az Ukrajnának nyújtott további katonai segélyt, az "térdre kényszeríti" az országot az Oroszország elleni harcban, és hogy nem maradt "varázsfazék", amelyből finanszírozást lehetne lehívni.

Hétfőn azonban a képviselőház republikánus elnöke, Mike Johnson elutasítónak tűnt az újabb, több tízmilliárd dollárnyi többlettámogatás biztosítására irányuló kérésekkel szemben.

"A Biden-kormányzat nem foglalkozott érdemben a republikánusok egyetlen jogos aggodalmával sem, amely az ukrajnai világos stratégia, a konfliktus megoldásához vezető út vagy az amerikai adófizetők által nyújtott segélyek elszámoltathatóságának megfelelő biztosítására vonatkozó terv hiányával kapcsolatos" - írta a közösségi médiában.

A finanszírozási patthelyzetre akkor került sor, amikor a frontvonalakon folyó harcok túlnyomó többségében újfent az oroszok vették át a kezdeményezést.

A háború 2022. februári kezdete óta az amerikai kongresszus több mint 110 milliárd dollár katonai és gazdasági támogatást hagyott jóvá Ukrajnának. A Biden-kormányzat azonban hónapok óta figyelmeztet, hogy ennek a pénznek a nagy részét már kiosztották.

Frederick Kagan, az American Enterprise Institute Critical Threats Project igazgatója és az amerikai katonai akadémia volt professzora szerint a finanszírozás késedelme már most nagyon is valós következményekkel jár az ukrán harctéren.

"Az ukránoknak itt nehéz döntést kell hozniuk" - mondta. "Ha nem bíznak abban, hogy kapnak még valamit az Egyesült Államoktól, akkor takarékoskodniuk kell azzal, amijük van".

Szerinte az ukrán hadseregnek tankokra, páncélozott harcjárművekre, vadászgépekre, drónokra és nagy hatótávolságú fegyverekre van szüksége - és az Egyesült Államok az egyetlen ország, amely gyorsan és olyan mennyiségben tudja biztosítani ezeket a hardvereket, amire Ukrajnának szüksége van a következő évben.

Az Ukrajnának nyújtott kiegészítő finanszírozásért cserébe jelentős és lényegi reformokat kell végrehajtanunk a határpolitikánkban" - mondta Tom Cotton arkansasi republikánus szenátor egy vasárnapi televíziós interjúban. Rámutatott, hogy konszenzus nélkül a republikánusok nem fogják megszavazni a kért segélyezést, főként nem ilyen nagyságrendben.

A következő napokban eldőlhet Ukrajna jövő évi finanszírozási kérdése. A legvalószínűbb kimenet egy átmeneti megállapodás, az előirányzatnál jóval kisebb összegben. Azonban a fennálló helyzet tökéletesen jellemzi az ukrán háborús finanszírozás és fegyverszállítás bizonytalan helyzetét.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az ukrán ellentámadás margójára

Krím: az ékszerdoboz

Keleten a helyzet változatlan!? Ukrán-orosz hadijelentés