Alea iacta est

A Római Birodalom hosszú évszázadokon keresztül volt meghatározó mind Európa, mind a tágabb értelemben vett európai civilizációhoz tartozó afrikai, közel-keleti és kis-ázsiai térség életében. Az általuk kiépített civilizáció gazdasági, hadászati és morális értelemben is egyedülálló volt; ilyen birodalom azelőtt - legjobb tudomásunk szerint - nem jött létre a Földön. 

Az évszázadok viharában megacélosodott nép elsősorban fiai és lányai nevelésének köszönhette erejét. Fiai bátor, erős jellemű, katonák, államférfiak, tudósok lettek, lányai a római család magját adó, elkötelezett nővé cseperedtek fel. A társadalom egy koherens egész képét mutatta, amely minden kihívással szembenézett, amely tudta fölényét vagy az ahhoz vezető utat ellenségeivel szemben érvényre juttatni. Róma hitt benne, hogy ő a fény a világ sötétségében, hitte vezető szerepét és áldozatokat hozott megmaradása és növekedése érdekébe. 

Azonban a nagy császárok kora után a római polgárok elkényelmesdtek. Egy több évszázada szinte csak növekvő birodalom polgára úgy láthatta, ilyen a világ természete: a Római Birodalom szikla a világ tengerében. De rosszul gondolta... néped, nemzeted, civilizációd csak addig lehet szikla, amíg te magad is az vagy. Ha már nem hódítasz, nem akarsz gyarapodni, nem fejleszted magad és jellemed, akkor a szikla szétporlad! Ha nem vagy erős és kitartó, ha nem érzed magadban az erőt álmaid eléréséhez a szikla szétporlad! A korai rómaiak több tucat vesztes csata után építették fel birodalmukat. Minden csata után erősebbek lettek és továbbadták a hitet és az akaratot gyermekeiknek. Utódaik viszont elkövették a legnagyobb hibát: nem hittek tovább. 

A 300-as évek Itáliájában vajon gondolta volna Maximus latiumi villájában, hogy hamarosan fejére dől az egész világ? Vajon a 2000-es évek Maximusa mit lát a világból latiumi, budai, brüsszeli vagy épp frankfurti villájából? Látja a figyelmeztetést vagy csak zabálja tovább az életet egyre szűkülő életterében?

Ugye István király, Mátyás király és Széchenyi István utódaiként nem követjük el ugyan ezt a hibát?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az ukrán ellentámadás margójára

Krím: az ékszerdoboz

Keleten a helyzet változatlan!? Ukrán-orosz hadijelentés