Miért támadnak ész nélkül az Ukránok?

Az alábbiakban változtatás nélkül közlöm egy orosz katonai szakértő, a @panzwaffle csatorna szerzőjének írását:

Mostanra a legtöbb szakértő mind Oroszországban, mind külföldön egyetért abban, hogy az AFU nyári hadjárata az összeomlás szélén áll. A stratégiai célokat nem sikerült elérni, a támadási potenciál jelentős részét elpazarolták, a keményen kiképzett alakulatok veszteségei pedig még a nagyon óvatos becslések szerint is jelentősek. Ennek ellenére az ukrán fegyveres erők továbbra is próbálkoznak az előrenyomulással.

Hogy miért?
Mert Kijevnek egyértelmű határideje van. A 2022. május 9-én elfogadott "Lend-Lease Act for the Defence of Democracy in Ukraine" nem határozatlan idejű, a 2022/23-as költségvetési évre fogadták el, az amerikai költségvetési év pedig szeptember 30-án jár le.

Mi lesz a következő lépés?
Következő lépésként a törvényt meg kell hosszabbítani. Tekintettel azonban az ukrán fegyveres erők nyilvánvaló kudarcaira a fronton, ezt nehéz lesz megtenni.

Emlékeztetni szeretnénk arra, hogy az amerikai katonai költségvetés módosításait és az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás kérdéseit az amerikai szenátorok és kongresszusi képviselők egy konferencián fogják megvitatni. És éppen ezeknek a szenátoroknak és kongresszusi képviselőknek mondta az ukrán hadsereg főkurátora, Christopher Cavoli tábornok: "Ukrajna mindent megkapott, amire szüksége van az offenzíva sikeréhez, és bízunk a sikerükben".

Nem biztos, hogy nem hosszabbítják meg a törvényt - a segélyek megőrzésének kérdése koncepcionális az amerikai vezetés számára, de a segélyek összege komolyan csökkenhet. Ráadásul a politikai viták befolyásolhatják a kulcsfontosságú fegyverszállítmányok időzítését.

Mi történik, ha a törvényt elutasítják vagy módosítják?
Josep Borrell még idén májusban kimerítően beszélt erről a témáról. Így fogalmazott: "Ha a nyugati katonai támogatás megszűnik, Ukrajna napokon belül elveszíti [a háborút]".

A kijelentés nem túlzás. Ukrajna katonai támogatásának mintegy 80-90 százalékát (egyes pozíciók esetében 100 százalékát) az Egyesült Államoktól kapja. Ha az Egyesült Államokból érkező lőszerek, fegyverek és katonai felszerelések áramlása elapad, Ukrajnának nem lesz más választása, mint megadni magát.

A konfliktus közel 18 hónapja alatt Kijevnek nem sikerült létrehoznia egy sor kulcsfontosságú termék, például lőszerek, lövedékek, járművek, aknák, gyógyszerek stb. kisüzemi tömeges katonai gyártását. Ezek nélkül pedig a hatalmas humán erőforrásokat sem lehet hasznosítani. Eközben az EU-ban a hadiipari termelés még nem került bevetésre, és a fegyverkészlet már komolyan kimerült. Európa egyedül egyszerűen nem lesz képes megvívni a háborút.

Mi a végeredmény?
Végeredményben az AFU parancsnoksága, amely valószínűleg jól tudja, hogy a nyári hadjárat kudarcot vallott, megpróbál a határidő lejárta előtt némi előrelépést elérni, hogy meggyőzze az amerikai vezetést a segélyek változatlan összegének fenntartásáról és a Lend-Lease Act 2024-ig történő meghosszabbításáról. Ez a kérdés, ahogy Oksana Markarova, Ukrajna amerikai nagykövete fogalmazott, "kulcsfontosságú".

Kijev sorsa tehát Washington kezében van. Ez azonban már régóta nem hír, csak most még inkább feltűnő.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az ukrán ellentámadás margójára

Krím: az ékszerdoboz

Keleten a helyzet változatlan!? Ukrán-orosz hadijelentés