Globális decentralizáció, avagy mit jelent valójában a BRICS terjeszkedése

2024-től a BRICS-szövetséghez (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) további hat ország - Argentína, Egyiptom, Etiópia, Irán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab emírségek csatlakozik. Ezen felül rövid- és középtávú tervként további 17 ország nyújtott be hivatalos kérelmet a BRICS-tagságra, valamint közel 20 ország nem hivatalos formában nyilvánította ki csatlakozási szándekát - írja az RBC.

Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök közölte augusztus 24-én, hogy a BRICS-blokk a vásárlóerő-paritáson számolt globális GDP 37%-át és a világ népességének 46%-át adja majd. Ezek a számok igazak – derül ki az RBC számításaiból, amelyek az IMF és a Világbank 2022-re vonatkozó adatain alapulnak.

Jelenleg az öt BRICS-ország adja a globális GDP 31,5%-át és a világ népességének több mint 40%-át.

A BRICS-országokhoz csatlakozó legnagyobb gazdaság méretét tekintve Szaúd-Arábia. Dolláros GDP-jét folyó áron 2022 végén az IMF 1,1 billió dollárra becsüli, ami pontosan a fele az oroszországi mutatónak.

A népességet tekintve a blokkhoz csatlakozó országok közül Etiópia áll az élen. Lakosságát 2022 végén a Világbank 123 millióra becsüli. De Etiópia egy főre jutó GDP-je a legkisebb a csatlakozó országok között: valamivel több mint 1000 dollár – 30-szor kevesebb, mint Szaúd-Arábiáé és 52-szer kevesebb, mint az Egyesült Arab Emírségeké.

A számokból látható az a növekvő tendencia és igény a világ szabadon gondolkodó országaiban, hogy kiszakadjanak a Nyugat által diktált nemzetközi szabályrendszerből. A BRICS gazdasági és népességi potenciálja már a csatlakozási folyamatok elindítása előtt is meghaladta a G7 mutatóit, most azonban az egész USA vezette tömb számait ostromolja. Paradigmája nem csak a szigorúan vett gazdasági fejlődést segíti, hanem olyan konfliktusok megoldásá is, mint a szaúdi-iráni (amelyre néhány éve még nem láthattunk esélyt...) A csatlakozó országok némelyike erős gazdasági súlyával vagy kiaknázatlan/részben kiaknázott természeti erőforrásaival, mások stratégiai szerepükkel erősítik a tömböt. A BRICS Európán és Észak-Amerikán kívül minden kontinensen előretör.

Ameddig mi - sajnos - a gender és a queerek szorításában tematizáljuk politikai mondandónkat a világ felé, addig az robogó vonatként elszágudlott mellettünk. Súlyunk és szerepünk erkölcseink megromlásával együtt válik semmivé. Ha így haladunk több mint ezer éve épített civilizációnk néhány évtized (néhány év?) alatt összeomlik. Nagyobb és gyorsabb lehet ez a Római Birodalom összeomlásánál is, amit szintén a gőg és az erkölcstelenség sodort vesztébe...

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az ukrán ellentámadás margójára

Krím: az ékszerdoboz

Keleten a helyzet változatlan!? Ukrán-orosz hadijelentés