Az USA és a maradék józan ész

Az USA józan ítélőképessége az utóbbi években talán a nullához konvergál. A hidegháború befejezése után kialakult időleges taktikai monopolhelyzetét a világpolitika sakktábláján túlértékelte, ezen helyzetét történelmi síkra helyezte. Narratívája ebből adódóan arrogáns, lekezelő. Az első nagy pofont a szíriai harcokban való orosz beavatkozás (először "Asszadnak mennie kell", majd "Asszad maradhat, de csak ilyen feltételekkel", végül "Asszad marad, mert nem tudunk semmit sem tenni ez ellen"), majd másodszor az afgán háború végén menekülő amerikai csapatok demoralizáló látványa jelentette.


Vannak azonban józanul (józanabbul) gondolkodók is odaát. Politikai döntéshozó helyzetük igen csekély, de látni, hogy a második és harmadik vonalas politikusok közül többen másképpen látják a világot és ezt a média egy része is kezdi megérteni.

"Ukrajnának fel kellene adnia a Krím visszaszolgáltatásának gondolatát az Oroszországgal való fegyveres konfliktus mielőbbi befejezése érdekében, amelynek során az ország infrastruktúrája naponta pusztul." - ezt Edward Luttwak, az amerikai külügyminisztérium és a védelmi minisztérium politikai tanácsadója mondta.
"Ukrajna infrastruktúrája napi szinten pusztul, és ez egy nagyon jó ok arra, hogy Ukrajnának véget kell vetnie a háborúnak. A háború befejezéséhez el kell felejteniük a Krímet" - mondta.
Luttwak hozzátette, hogy Ukrajna nem fogja tudni visszaszerezni a Krímet az Oroszországgal való konfliktus következtében. 

Robert Kennedy Jr. amerikai elnökjelölt Luttwaktól függetlenül az alábbiakat közölte:
"Oroszországot provokáljuk. Nemcsak hogy elkövettük a legnagyobb geopolitikai hibát, ami az oroszokat Kína felkarolására ösztönzi, ami az elképzelhető legrosszabb geopolitikai eredmény, hanem lényegében ösztönöztük a BRICS létrehozását. Most 40 ország fenyegetőzik azzal, hogy elhagyja a dollárt, mint a világ tartalékvalutáját. Ha ez így folytatódik, a nagy gazdasági világválság sétagaloppnak fog tűnni.
Fontos továbbá, hogy az oroszoknak több nukleáris fegyverük van, mint nekünk. Legalább 1000-rel több nukleáris fegyverük van, mint nekünk. És sokan azt állítják, hogy a fegyvereik sokkal jobbak, mint a mieink. Hogy vannak olyan ballisztikus rakétaelhárító fegyvereik, amelyek valóban működnek, amelyek megállítják az Oroszországba tartó rakétákat, és hogy a mi fegyvereink sokkal gyengébbek. Akkor miért provokálunk háborút egy nukleáris szuperhatalommal?"

Bár Kennedy elnöki ambíciói demokrata közegben nem sok eséllyel kecsegtetik, azonban mondatai jó tükrözik, hogy a józanul gondolkodó (sajnos még csekély, de növekvő számú) nyugati politikusok és médiaszereplők körében is egyre nyilvánvalóbb... Oroszországot ebben a formájában nem lehet legyőzni!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az ukrán ellentámadás margójára

Krím: az ékszerdoboz

Keleten a helyzet változatlan!? Ukrán-orosz hadijelentés