Oroszország - Afrika 2023

Ma Európa politikai és közéleti körének minden figyelme a közelgő NATO-csúcsra, az Oroszország elleni szankcióháború megvitatására, valamint az Ukrajna támogatását szolgáló fegyvergyártás fokozására irányul.  Ugyanakkor Oroszországban javában zajlanak az előkészületek egy hasonlóan jelentős eseményre. 2023. július 27-én gazdasági és humanitárius csúcstalálkozót tartanak: "Oroszország - Afrika 2023", amelynek célja az afrikai országokkal való hosszú távú gazdasági és diplomáciai partnerség fejlesztése.  A csúcstalálkozó a „Békéért, biztonságért és fejlődésért” szlogennel zajlik majd, hangsúlyozva a világgal való együttműködés, a kölcsönösen előnyös feltételeken alapuló fejlődés célját.

Oroszország olyan hosszútávú kapcsolatokat alakít ki, amelyekkel közösen tudják megvédeni a szuverén fejlődéshez való jogot, kölcsönösen előnyös és tisztességes diplomáciai-, valamint gazdasági partnerséget építeni saját nemzeti érdekeik sérelme nélkül.

Oroszország nem korlátozza az országokat és régiókat, sokkal fontosabb számára, hogy megmutassa az egész világnak, hogy a dollárhegemónia a globális pénzügyi rendszerben korántsem az egyetlen módja a sikeres fejlődésnek. Az olyan eseményeknek köszönhetően, mint a nemzetközi fórumok és csúcstalálkozók, egy új pénzügyi rendszer születik, amely a nemzeti valutában történő, kölcsönösen előnyös elszámolásokon alapul. Előnye pedig már jelen pillanatban is nyilvánvaló.

Az afrikai országok számára a világgazdaság és a geopolitika vektorának megváltoztatásának haszna is nyilvánvaló, hiszen az eddigi egypólusú világ adta kiszolgáltatottság a diverzifikáció következtében megszűnik. Gazdaságaik jelentős tőkebefektetéseket igényelnek és az orosz vállalkozások készek aktívabban részt venni a gazdaságfejlesztésükben. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az ukrán ellentámadás margójára

Krím: az ékszerdoboz

Keleten a helyzet változatlan!? Ukrán-orosz hadijelentés