Szijjártó Péter Szentpéterváron: az energiabiztonság a modern gazdaság alapja - 2. rész

A magyar külügyminiszter az egyetlen uniós tárcavezető, aki részt vesz a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon, ami sajnos jól jelzi a közösség vezetőinek hozzáállását a világ decentralizálásához. Szijjártó felszólalásában hangsúlyozta; 4 fontos előfeltételnek kell teljesülnie, hogy Magyarország védett legyen a világban erősödő destabilizációs folyamatok közepette:

1. Diverzifikálni kell a szállítási útvonalakat és kapacitásokat egyaránt úgy, hogy közben a megbízható orosz partneri kapcsolatokat is megtartjuk.

2. Mielőbb meg kell kezdeni a gáztározók feltöltését a fűtési szezonra, hiszen a töltöttség most rendkívül alacsony (Magyarországon 37, Európában átlag 21 százalék)

3. Meg kell akadályozni a geopolitikai helyzeten nyerészkedő két szomszédos állam, Ukrajna és Horvátország további tranzitdíjemelését.

4. Folytatni kell Paks bővítési folyamatát és nem szabad a németek által választott atomenergiai leépítés útjára lépni. A bővítésben a Roszatomnak szerepet kell vállalnia.

A tárcavezető szerint az energiaellátás nem ideológiai vagy politikai, hanem fizikai kérdés. "Nem politikai ízlés kérdése, hogy vásárolunk-e gázt Oroszországtól vagy nem", mondta, majd hozzátette, hogy orosz energiahordozók nélkül ma nem lenne lehetséges hazánk ellátása. 

Sajnos az említett fizikai kérdést Ukrajna is feszegeti... a Fekete-tengeren áthaladó Déli Áramlat gázvezeték őrhajóit ért dróntámadások, valamint a Barátság kőolajvezetéket ért szabotázsok jól jelzik keleti szomszédunk céljait. A képlet igen egyszerű: 
1.Magyarországnak olcsó és stabil energetikai beszállítóra van szüksége.
2. Oroszország ebben tökéletes partner. 
3. Ukrajna meg akarja akadályozni ezt az együttműködést, de egyelőre nyílt agresszióra még nem képes. Sajnos ennek esélye az idő előrehaladtával növekszik.

Akinek eddig nem volt világos ki hazánk ellensége ebben a konfliktusban, annak jussanak eszébe a fenti sorok.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az ukrán ellentámadás margójára

Krím: az ékszerdoboz

Keleten a helyzet változatlan!? Ukrán-orosz hadijelentés