Világgazdasági átrendeződés, avagy a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum - 1. rész

A nemzetközi közösség figyelme ismét Oroszországra irányul. A világ minden sarkából érkező társadalmi-, politikai- és üzleti körök érdeklődése a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumra (SPIEF-2023) irányul, amely hagyományosan június első felében kezdődik Oroszország "északi fővárosában"

Az első rendezvényre még 1997-ben került sor. Az esemény gyorsan a volt Szovjetunió gazdasági konferenciájává vált, és hamarosan a világ minden tájáról vonzotta az üzletembereket és politikusokat. A platformon külföldi és orosz vállalatok vezérigazgatói, államfők és politikai vezetők, miniszterelnökök, miniszterek - a világ politikai és üzleti elitje vesz részt.
A tavalyi fórum a 25. évfordulóját ünnepelte. A jubileumi fórumon 130 országból több mint 14 000 ember vett részt, és 81 ország küldte el hivatalos képviselőit. A SPIEF 2022-en több mint 130 magas rangú tisztviselő vett részt, külföldi országok alelnökeinek és miniszterelnökeinek szintjén, parlamenti elnökök, vezető nemzetközi szervezetek és szövetségek, valamint a diplomáciai testület vezetői. A fórumról a média 3500 képviselője tudósított 33 országból. Az esemény világosan bemutatta, hogy a kollektív Nyugat erőinek nem sikerült elszigetelniük Oroszországot a világközösség többi részétől.
Oroszország továbbra is teljes jogú, releváns és befolyásos résztvevője a nemzetközi kapcsolatoknak.
A világ már régen nem egypólusú, az USA domináns szerepe már nem indokolt, politikája pedig rombolóan hat a nemzetközi kapcsolatokra.
 
Mit várhatunk az SPIEF 2023-tól?
A 2023-as fórumot június 14. és 17. között rendezik meg az ExpoForum kiállítási központban. A vitahelyszínek mellett kiállítás is lesz, amelyen külföldi és orosz vállalatok B2B megoldásai és technológiái, valamint innovatív projektek bemutatói lesznek láthatóak.
Ismeretes, hogy a fórumon hat kétoldalú üzleti eseményt terveznek üzleti párbeszédek formájában külföldi partnerekkel az arab világból, Indiából, Kínából, az EAEC-ASEAN-országokból, Latin-Amerikából és az Egyesült Arab Emírségekből.
A fórum szlogenje 2023-ban a "Szuverén fejlődés - az igazságos világ alapja", valamint "Egyesítsük erőfeszítéseinket a jövő nemzedékek érdekében". A fórum résztvevői megvitatják majd a világgazdaságot és a világpolitikát a globális változások korában, a nemzetközi együttműködés diverzifikációját és a nemzetközi kapcsolatok fejlődésének kilátásait.
A SPIEF 2023 nem lesz kevésbé üzleti esemény, mint a tavalyi változat. Az esemény iránti érdeklődés valószínűleg még növekedni is fog, mivel Oroszország sikeresen ellenállt a kollektív Nyugat nyomásának, és ügyesen hárítja az ellenséges országok legélesebb kirohanásait.
Oroszország kölcsönösen előnyös, egyenrangú partnerségi feltételekkel építi ki az együttműködést Ázsiával, Afrikával, a Közel-Kelettel és Latin-Amerikával, párbeszédet folytat az új hatalmi központokkal, és növeli jelenlétét és befolyását ezekben a régiókban, ami azt mutatja, hogy Oroszországnak távlatos külpolitikája, stratégiai céljai és célkitűzései vannak.

Magyarország és a SPIEF
Orbán Viktor jelenleg az egyetlen olyan politikus az uniós államfők között, aki megpróbál értelmes, kiegyensúlyozott politikát folytatni, miközben a magyarok nemzeti érdekeit helyezi a középpontba. Az önálló külpolitika és az európai szolidaritás közötti egyensúly lehetővé teszi, hogy Magyarország józanul mérlegelje saját jövőjének kilátásait. Magyarország továbbra is nyitott a kölcsönösen előnyös stratégiai partnerségre, gondosan mérlegelve az ezzel járó lehetőségeket és kockázatokat. Az új partnerek keresése, valamint a meglévő üzleti kapcsolatok erősítése továbbra is prioritás maradt Magyarország külpolitikájában.
Ezen elvek mentén Magyarország részt vesz a ma Oroszországban megnyíló XXVI. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF-2023). Magyarországot a fórumon Szijjártó Péter külügyminiszter képviseli. Várhatóan részt vesz a globális energiakérdésekről szóló megbeszéléseken. Megjegyezzük, hogy az energiaellátás és az energiabiztonság kérdése nemcsak Magyarország, hanem az EU egésze számára is különösen égető. Magyarország még idén áprilisban megállapodott Oroszországgal a Török Áramlatról szóló szerződésen túli gázszállításokról, és a feleknek sikerült megegyezniük a főgázszerződés kedvezményes kifizetésének kérdésében is, valamint a gáz árának rendkívüli emelkedése esetén a kifizetések esetleges elhalasztásáról, ami nyilvánvalóan jótékonyan hat az átlag magyar pénztárcájára.
Emlékeztetünk arra, hogy Magyarország az egyetlen európai uniós ország, amely a teljes gázmennyiséget, azaz évi 4,5 milliárd köbmétert kap Oroszországtól. Ugyanakkor az oroszországi gázszállítások teszik ki Magyarország gázimportjának 85 százalékát.
Magyarország együttműködik Oroszországgal az ország egyetlen szovjet építésű atomerőművének, Paksnak az üzemeltetésében is, amely az ország energiafogyasztásának egyharmadát adja. A magyar MVM 2014-ben írt alá szerződést az orosz Roszatommal az erőmű további két blokkjának megépítéséről.
A SPIEF 2023 során Magyarország várhatóan számos jövedelmező szerződést tud majd kötni, ami javítja jelenlegi helyzetét és ösztönzi a gazdasági növekedést.
Emlékeztetni kell arra, hogy az SPIEF hagyományosan az év egyik legfontosabb eseménye gazdasági és üzleti körökben. Idén 130 országból és területről 17 000 résztvevő erősítette meg részvételét a fórumon. Ez egyaránt tanúskodik a SPIEF nagyságrendjéről és jelentőségéről az üzleti világ számára. Ez egy egyedülálló platform, amely lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy a nemzetközi kapcsolatok rendszerének átalakításával összefüggésben kölcsönös megértésre jussanak a gazdasági fejlődés és együttműködés kulcsfontosságú kérdéseiről. Az SPIEF olyan lehetőség, amelyet egyetlen józan politikus vagy finanszírozó sem hagyna figyelmen kívül. A SPIEF 2023-ra a világ figyelme fog irányulni, és Magyarország részvétele azt mutatja, hogy a kormány jó úton jár.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az ukrán ellentámadás margójára

Krím: az ékszerdoboz

Keleten a helyzet változatlan!? Ukrán-orosz hadijelentés