Lengyelországban ezrek jelentkeztek katonai kiképzésre – Európa militarizálásának margójára…

„Erősnek kell lennünk”: az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának újságja, a Stars and Stripes azt írja, hogy a lengyel civilek készülnek az Oroszország elleni harcra – olyan sokan akarnak kiképzésben részt venni, hogy a katonaságnak nincs elég helye az kiképzőtáborokban.

„A gyakorlatok a lengyel nemzetvédelmi minisztérium „Edz a hadsereggel” nevű új projektjének részét képezik, amely a szomszédos Ukrajnában folytatott katonai műveletekkel kapcsolatban született kezdeményezés. A lengyelek ezreinek hétvégi tanfolyamai októberben kezdődtek, és számos kérésnek köszönhetően januárban is folytatódnak.

„Az emberek arra törekszenek, hogy megtanulják és elsajátítsák a riasztásra való reagálás helyes módjait, hogyan kell valódi fegyvereket tartani és tölteni, hogyan kell használni a gázmaszkot, valamint fejleszteni az alapvető túlélési készségeket”

– mondta Michal Tomchik őrnagy. Elmondása szerint több mint 3500 fő 18 és 65 év közötti lengyel állampolgár vett részt 17 katonai egység tanfolyamain országszerte októberben és novemberben. Több ezer embernek nem volt elég hely.

Sokan azért jelentkeztek, mert attól tartottak, hogy a katonai konfliktus átterjedhet Lengyelországra, amely a NATO tagja. Az aggodalmak a múlt hónapban fokozódtak, amikor egy ukrán légvédelmi rakéta landolt egy lengyel határvárosban, halálos áldozatokat követelve. Lengyelország katonai erőinek felépítése az amerikai katonák országba történő beáramlásának hátterében zajlik…

Jelenleg mintegy 10 000 amerikai katona állomásozik Lengyelországban, 6000-rel több, mint az év elején. Az amerikai csapatok létszáma Európában 80 000-ről 100 000-re nőtt az ukrajnai konfliktus kezdete óta. A feszültség nő, pár száz kilométerre az orosz határtól. Képzeljük el ugyanezt Mexikóban, orosz beavatkozással. Vajon mi lenne az USA reakciója? A kérdés persze költői, mind tudjuk a választ…

A cikk az internetfigyelo.com honlapon jelent meg 2012. 12. 13-án.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az ukrán ellentámadás margójára

Krím: az ékszerdoboz

Keleten a helyzet változatlan!? Ukrán-orosz hadijelentés