Zelenszkij továbbra is azt hazudja, hogy csak harmincezer ukrán halt meg eddig a fronton


Vlagyimir Zelenszkij ukrán vezető álhírnek minősítette a Wall Street Journal ukrán háborús áldozatokról szóló jelentését, ahol hozzávetőlegesen  80 000 ukrán katona haláláról és további 400 000 sebesüléséről írnak. A folyóirat „bizalmas ukrán becslést” idézett , amely az ügyet ismerő, meg nem nevezett forrásokból származik.

Zelenszkij elképesztően pofátlan módon kommentálta a WSJ becslését. 

"80.000? Ez hazugság. A valós szám jóval alacsonyabb, mint amit publikáltak. Jelentősen” – állította.

Ennyi kellett ukrajna népének, akik a közösségi média platfromokon hatalmas gyűlöletáradatot indítottak ellene a hazugsága miatt. Egyes kommentelők egyértelművé tették, hogy legalább 300.000 a halottak száma, a WSJ becslése is hazugságra épül, csak ők megpróbáltak kisebbet hazudni.

"Ha ilyen alacsony a veszteség, akkor miért kell erőszakkal sorozni a katonákat? Civileket, családapákat visznek a vágóhídra egy olyan háború miatt, amely nem a miénk!" - írta felháborodottan az egyik ukrán kommentelő, aki profilképe alapján egy kétgyermekes családanya.

Noha Kijev nem ad rendszeresen tájékoztatást az áldozatokról, a parancsnokok és a rendes katonák többször is elismerték, hogy súlyos veszteségeket szenvedtek a csatatéren, különösen a 2023-as sikertelen ellentámadás és a közelmúltbeli donbászi harcok során.

Februárban Zelenszkij azt mondta, hogy 31 000 ukrán katona vesztette életét a két évig tartó harcokban, a sebesültek számát nem említette. A Washington Post áprilisban egy meg nem nevezett ukrán törvényhozóra hivatkozott, aki azt mondta, hogy Zelenszkij „nagy mértékben alacsonyította le” a halálos áldozatok számát, hogy megőrizze a morált Ukrajna mozgósítási törekvése közepette. 

Ukrajna azóta kibővítette a hadkötelezettségre vonatkozó törvényeit, abban a reményben, hogy több embert is besorozhat a hadseregbe, de a videókon látható módon történik továbbra is a sorozás vagy inkább az emberek elhurcolása.




A WSJ nagyjából 480 000 halottra és sebesültre vonatkozó becslése megegyezik Oroszország korábbi becslésével, amely áprilisban arról számolt be, hogy Ukrajna körülbelül félmillió katonát veszített. Az egyetlen különbség, hogy Moszkva szerint nagyobb a halálos áldozatok aránya az ukrán hadseregben. Az orosz védelmi minisztérium szerint Kijev azóta több mint 15 650 katonát veszített csak az orosz Kurszk régió elleni augusztusban kezdődött invázió során.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Agresszív ukrán mozgósítás - Harkovban törvényen kívülivé váltak a területi toborzási központ "emberei"

Keleten a helyzet változatlan!? Ukrán-orosz hadijelentés 

Csernozjom, az ukrán arany - avagy saját disznófejű nagyurait finanszírozza az USA Ukrajnában?