Nem nyugszik a Baltikum sem...

A lett hatóságok egy 72 éves látássérült orosz nőt kívánnak kitoloncolni - számolt be róla az RT.

A rigai orosz nagykövetség tájékoztatása szerint 2022 decemberében egy gyermekkora óta látássérült nő hiába szerezte be az iratokat tartózkodási engedélye meghosszabbításához, nem tudott orvosi felmentést szerezni a lett nyelvvizsga alól, így tartózkodási engedélyét nem hosszabították meg. Ezzel együtt nyugdíját és az államilag támogatott orvosi ellátását is elveszítette. Mint ismert, a balti államokban több százezer orosz nemzetiségű polgár él, akik hiába születtek Lettországban, Litvániában vagy Észtországban, oroszságuk okán másodrendűeknek számítanak.

Korábban kitoloncolták Lettországból a 82 éves Borisz Katkovot, akit a köztársaság belügyminisztériuma „nemzetbiztonsági fenyegetésként” értékelt, természetesen anélkül, hogy bármilyen bizonyítékot szolgáltatott volna ez ügyben.

Forrás: pravda-en.com, a képen: Borisz Katkovot

Mint elmondta - sok tízezer társához hasonlóan - problémái vannak a lett nyelvvel és aggódik az ott maradt oroszul beszélők miatt. A bácsit elszakították a családjától és kénytelen Oroszországba költözni. Számláit zárolták. Az orosz hatóságok és civil szervezetek a kitoloncolásra ítélt oroszoknak segítenek megszervezni új életüket Oroszországban.

Ukrajnak 2014 után itt a Baltikum 2024...


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az ukrán ellentámadás margójára

Krím: az ékszerdoboz

Keleten a helyzet változatlan!? Ukrán-orosz hadijelentés